Pan Terramycin Nedir? Ne İşe Yarar? Fiyatı?

✅ Bu İçerik Veteriner Hekim Sezer Özsüleyman Tarafından İncelenmiştir.

Dr. Veteriner Hekim - İstanbul Üniversitesi
2 Çocuk 1 dost babası..

Pan-Terramycin Nedir?

Pan-Terramycin, bir veteriner ilacıdır ve enjeksiyonluk çözelti olarak kullanılmaktadır. İlacın ana bileşeni, oksitetrasiklin hidroklorürdür. Oksitetrasiklin, geniş spektrumlu bir antibakteriyeldir ve tetrasiklin grubuna aittir. Antibiyotik özellik göstererek, mikroorganizmalara karşı etki gösterir. Pan-Terramycin, sığır, koyun, at, köpek ve kedilerde, oksitetrasiklinin etkili olduğu mikroorganizmaların neden olduğu enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

Pan-Terramycin, özellikle solunum yolu enfeksiyonları, ayak çürüğü, enteritis, septisemi, Leptospirozis, Listeriosis, Anaplasmosis gibi enfeksiyonlarda ve ayrıca mastitis ve metritis gibi durumlarda kullanılabilir. Ayrıca, ilacın içeriği ve etkileri, çeşitli bakterilere karşı etkili olduğunu ve bir dizi veteriner durumda kullanılabileceğini belirtmektedir.

Pan Terramycin Etken Maddesi / Bileşeni Nedir?

Pan-Terramycin’in etken maddesi, oksitetrasiklin hidroklorürdür. Her mililitresinde, propilen glikol solüsyonu içinde 30 mg oksitetrasiklin aktivitesine eşdeğer oksitetrasiklin hidroklorür içerir. Oksitetrasiklin, tetrasiklin grubuna ait geniş spektrumlu bir antibakteriyel ajandır ve çeşitli mikroorganizmalara karşı etki gösterir.

Pan Terramycin Ne İşe Yarar?

Enjeksiyon ile vücuda verilen pan terramycin, kanatlılarda, kedi, köpek, sığır koyun ve atlarda bakterilerin neden olduğu enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılmaktadır. 

Pan-Terramycin, veteriner hekimler tarafından hayvanlarda kullanılan bir antibakteriyel ilaçtır. Oksitetrasiklin hidroklorür içeren bu enjeksiyonluk çözelti, geniş bir mikroorganizma yelpazesine karşı etkili olan bir antibiyotiktir. Pan-Terramycin’in başlıca kullanım alanları şunlardır:

  1. Sığır ve Koyunlar: Pnömoni, ayak çürüğü, enteritisler, septisemi, Leptospirozis, Listeriosis, Anaplasmosis gibi enfeksiyonların tedavisi, viral enfeksiyonlarla birlikte gelişen sekonder bakteriyel enfeksiyonların kontrolü, mastitis ve metritislerde lokal tedaviye destek olarak kullanılabilir.
  2. Atlar: Solunum yolu enfeksiyonları, enteritis, flegmon, cidago ve mafsal yaraları, peritonitis ve rickettsial enfeksiyonlara karşı kullanılır.
  3. Köpekler ve Kediler: Viral enfeksiyonlarla birlikte gelişen sekonder bakteriyel enfeksiyonların kontrolü, solunum yolu enfeksiyonları, Chlamydia enfeksiyonları ve Leptospirosis enfeksiyonlarında kullanılabilir.

Pan-Terramycin, oksitetrasiklinin bakterilere olan etkisi aracılığıyla enfeksiyonları kontrol etmeye ve tedavi etmeye yöneliktir.

Pan-Terramycin Nasıl Uygulanır?

Pan-Terramycin, veteriner hekim tarafından reçete edildiği şekilde uygulanmalıdır. Aşağıda genel kullanım yönergeleri verilmiştir, ancak dozaj ve uygulama yöntemleri hayvanın türüne, ağırlığına ve tedavi amacına bağlı olarak değişebilir.

Kullanım alanlarına göre Pan-Terramycin önerilen dozajları

Hayvan Türü Uygulama Yolu Önerilen Dozaj
Sığır ve Koyun Kas İçi, Damar İçi, Deri Altı, Periton İçi 10 mg/kg canlı ağırlık/gün (1 ml/3 kg canlı ağırlık/gün)
Atlar Damar İçi, Kas İçi 5 mg/kg canlı ağırlık/gün
Köpekler ve Kediler Deri Altı, Damar İçi Veteriner hekimin önerdiği dozajlar

Uygulama Yöntemleri:

  1. Kas İçi (İntramusküler) Uygulama: Büyük kaslara (boyun, sağrı) derin kas içi yolla uygulanmalıdır. Bu yöntem genellikle büyük hayvanlarda tercih edilir.
  2. Damar İçi (İntravenöz) Uygulama: Bu yöntem, damar içine doğrudan enjeksiyon yapılması anlamına gelir. Özellikle acil durumlarda veya etkili konsantrasyonlara hızlı ulaşma gerekliliği olduğunda kullanılabilir.
  3. Deri Altı (Subkutan) Uygulama: Kedi ve köpeklerde tercih edilen bir yöntem olabilir. İğne deri altına yerleştirilir ve ilaç enjekte edilir.
  4. Periton İçi (İntraperitoneal) Uygulama: Bu yöntem, karın boşluğuna doğrudan enjeksiyon yapılmasını içerir. Ancak, bu yöntem genellikle profesyonel veteriner hekimler tarafından kullanılmalıdır.

Dozaj: Pan-Terramycin’in önerilen dozu, canlı ağırlığa bağlı olarak belirlenir. Veteriner hekim tarafından belirlenen spesifik dozaj reçeteye dayanmalıdır.

Tedavi Süresi: Tedavinin süresi, hastalığın şiddetine ve veteriner hekimin değerlendirmesine bağlı olarak 3-5 gün arasında değişebilir.

Pan-Terramycin kullanımıyla ilgili en doğru bilgileri almak için, hayvan sahipleri ve bakıcılar, veteriner hekimleriyle iletişime geçmelidir.

Pan-Terramycin Yan Etkileri Nelerdir?

Pan-Terramycin kullanımı sırasında ortaya çıkabilen bazı yan etkiler bulunmaktadır. Ancak her hayvanın tepkisi farklı olabilir ve yan etkilerin görülme olasılığı düşüktür. İlacın kullanımına başlamadan önce veteriner hekimin önerileri dikkate alınmalı ve olası yan etkilerle ilgili bilgi edinilmelidir. İşte Pan-Terramycin’in potansiyel yan etkileri:

  1. Atlarda Kas İçi Uygulama: Atlarda kas içi uygulama, lokal ağrıya ve beklenenden farklı bir absorpsiyona neden olabilir. Bu nedenle, atlarda kas içi uygulama önerilmez.
  2. Gebelikte Uzun Süreli Kullanım: Uzun süreli kullanım, fetusta, kemiklerde ve dişte sarı veya gri renk değişimine neden olabilir. Bu etki genç hayvanlarda da gözlemlenebilir. Yüksek dozlarda uzun süreli kullanım, önceden hepatik yetmezliği bulunan hayvanlarda ve gebe hayvanlarda yağlı hepatik dejenerasyona neden olabilir.
  3. Tetrasiklinlere Duyarlılık: Tetrasiklinlere karşı duyarlı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.
  4. Fotosensitizasyon, Alerjik Reaksiyonlar ve Lokal Reaksiyonlar: Tetrasiklinler, fotosensitizasyona, alerjik reaksiyonlara ve enjeksiyon yerlerinde geçici bir lokal reaksiyona neden olabilir.
  5. Geçici Hemoglobinüri: Sığırlarda, enjeksiyondan sonra geçici hemoglobinüriye bağlı idrar renginde koyulaşma meydana gelebilir.

Pan-Terramycin Kuşlarda Kullanımı

Kuşlarda Pan Terramycin kullanımı, dikkatli bir şekilde olmalıdır. Pek çok bakteri grubuna etki etmesinden dolayı, kuşlarda ishal, durgunluk gibi belirtilerde, sindirim ve solunum yolu enfeksiyonları ya da bunların karması olan hastalıklarda kullanılabilir. Hekim tavsiyesi ve önerdiği şekilde kullanılmalıdır. Kuşta ishal düzelmiş ise yine hekim tavsiyesi ile tetkikler sonucunda vücutta vitamin eksikliği varsa, vitamin takviyelerine geçilmelidir. Pan Terramycin kullanımı 3-5 gün sürmelidir. Ürün kulanılırken yem harici kafesinde hiçbir katkı maddesi, meyve ve sebze verilmemelidir. Tedavi sonrası bu katkı yem maddeleri tekrar verilebilir.

Kuşlarda kullanımı, 100 ml suya 6 damla Pan Terramycin şeklinde uygulanır.  Her gün su tazelenmeli ve çözelti yenilenmelidir. Tedaviye 3-5 gün devam edilir. 

ÖNEMLİ UYARILAR: Kuşlarda Pan Terramycin kullanılırken, yem harici hiçbir şekilde ek gıda maddesi verilmemelidir.  Gaga taşı, meyve ve sebze gibi ek gıda maddeleri kafesinden tedavi süresince çıkarılmalıdır. Kuşta tedavi sonrası rahatsızlıkları düzelmişse gerek görüldüğü taktirde vitamin takviyesine başlanılmalıdır.

Pan-Terramycin Fiyatı

Pan Terramycin 2023 Fiyatı 339 TL’dir.

Pan-Terramycin Nerede Satılır?

Pan-Terramycin gibi veteriner ilaçlar genellikle veteriner hekim reçetesiyle satılmaktadır. Bu tür ilaçlar, veteriner muayenehanelerinde, veteriner kliniklerinde ve bazı durumlarda özel veteriner malzemeleri satan eczanelerde bulunabilir. Veteriner hekiminizin ofisinden veya yerel bir veteriner malzemeleri satan yerden temin edebilirsiniz.

Satın alma işlemi öncesinde, ilacın kullanılacağı hayvanın türüne, durumuna ve tedavi gereksinimlerine bağlı olarak veteriner hekiminizle iletişime geçmek önemlidir. Veteriner hekiminiz, doğru dozajı belirleyerek ve ilacın uygun bir şekilde kullanılmasını sağlayarak hayvanınıza en iyi tedaviyi sağlayabilir.

Bu yazı en son 21.11.2023 tarihinde güncellenmiştir.